Meniu principal

Calculul impactului ușilor asupra eficienței energetice a unei clădiri

edsf_calculator

Cât de mult influenţează tipul de ușă echilibrul energetic al unei clădiri?  Dar, dacă ușile sunt mai multe ( aici putem lua în considerare o clădire industrială, un spital, un supermarket ), clădiri cu uşi care au dimensiuni mai mari și sunt deschise și închise de multe ori pe zi, atunci merită să se ia în considerare serios pierderile de caldură datorită uşilor?

Cu o aplicaţie online, simplă și practică se poate calcula influenţa închideri tehnice privind eficiența și economiile de energie; aplicaţia  a fost elaborată, încă din 2013 de „Grupul de lucru pentru energie și sustenabilitate” din cadrul E.D.S.F. (Federaţia Europeană de Uşi, Porţi şi Sisteme de Închidere ).

Inițial, software-ul a fost proiectat pentru a simula impactul unei uși automate pietonale  asupra consumului de energie a unei clădiri. Noua versiune, aduce faţă de versiunile anterioare, un modulul numit „Sistemul de răcire” care analiză impactul ușilor asupra consumului de energie al clădirilor care au aer condiţionat.

Programul simulează pierderea de energie într-o clădire cauzată de deschiderea și închiderea ușilor într-o anumită perioadă de timp. Simularea arată în mod concret importanta caracteristicilor ușilor ca factorul de transmisie termică, permeabilitatea la aer, ciclul de circulație, care au un efect real şi în ceea ce privește tipul și dimensiunile clădirii. Calculatorul de energie devine astfel un instrument eficient de proiectare dar și de vânzare ce poate demonstra concret beneficiile ușilor bine izolate termic sau uşilor automate.
edsf_graficPrimul pas în utilizarea calculatorul de energie este alegerea locaţiei proiectului. Pentru România, există o singură locație de referință: Bucureşti. Apoi se alege volumul clădirii și condițiile sale de temperatură: de la 480 m³ pentru o clădire mică, trecând apoi la un volum mai mare corespunzător pentru un supermarket, o școală sau un spital, până la 80 mii m³ pentru o fabrică.
Al treilea pas este determinarea caracteristicilor ușii prin intermediul cursoarelor sau tabelelor: dimensiunile și orientarea ușii, ciclurile anuale de deschidere, permeabilitate la aer, factorul de transmisie termică și timpul de deschidere.

Rezultatul simulării este imediat vizibil sub forma unui grafic cartezian.

Film prezentare şi mod de utilizare.

Pentru cei interesaţi calculatorul este disponibil pe site-ul E.D.S.F. aici