Meniu principal

Bucureştii vechi şi noi: Civilizație publică – intrări de serviciu

bucurestii_vechi_si_noi_intrari_serviciu

Din seria „Uşile de week-end”, un articol publicat pe Bucureștii Vechi și noi, autori: Ando și HM.

Frumusețea arhitecturii interbelice e copleșitoare. Detaliile la care ne oprim și azi cu admirație s-au păstrat, fiind făcute cu trăinicie.

Un imobil de locuințe comune – hai să-l numim bloc, că bloc e! – presupune existența unui anumit personal de întreținere: om de serviciu, portar, fochist, liftier.

Știm și că aceste blocuri s-au ridicat în alte timpuri, cînd împărțirea oamenilor era bătută-n cuie. Bogatul și săracul n-aveau ce căuta împreună. Stăpînul n-ar fi întins mîna servitorului.

Nu ne miră, deci, cînd descoperim la blocurile interbelice intrări secundare destinate serviciului. Pe undeva trebuia scos gunoiul, pe undeva intra băiatul de prăvălie cu tîrguielile, pe undeva se făcea alimentarea cu păcură ori cărbune a instalației de încălzire.

Pe cît de splendide ni se-arată intrările principale – adevărate opere de artă! – pe atît de modeste-s intrările acestea de serviciu. Cel mult, în ton cu arhitectura clădirii, li se permite un pic de asezonare; dar, în rest, sînt rușinate, joase, făcute să te strecori pe ele.

bucurestii_vechi_si_noi_intrari_serviciu_2
bucurestii_vechi_si_noi_intrari_serviciu_1

Mai multe fotografii cu intrări principale şi intrări de serviciu, cu un Bucureşti surprinzător din acest punct de vedere, sunt publicate pe site-ul Bucureștii vechi și noi, click aici

 

Despre Bucureştii vechi şi noi
www.bucurestiivechisinoi.ro este un proiect demarat in 2009 care surprinde aspectele extrem de interesante pentru istoria, cultura si arta unui oraş îndrăgit şi respectat precum este Bucureştiul.
S-au născut parteneriate si proiecte  importante cu instituţii culturale, asociaţii, fundaţii, reprezentanţi media, edituri, website-uri ce împărtăşeau aceleaşi valori socio-culturale (bloguri), s-au alăturat iniţiativelor marca Bucureştii vechi şi noi oameni simplii, pasionaţi de istoria oraşului ce îi adăposteşte.

www.bucurestiivechisinoi.ro