Meniu principal

Avocatul Poporului, Dl. Victor Ciorbea se ocupă, mai nou, de panourile de siguranţă din staţiile de Metrou

victor_ciorbea_aglomeratie_metrou

Dacă în urmă cu câteva zile Avocatul Poporului, Dl.Victor Ciorbea declara jurnaliștilor faptul că „si Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, în a şaptea s-a odihnit …” se pare că astăzi, odihnit fiind, s-a apucat de treabă, cea mai importantă problemă pe agenda sa fiind legată de siguranţa călătorilor din staţiile de metrou. Şi pentru că acum se lucrează intens la Avocatul Poporului, s-a trimis către presă şi un comunicat:

Comunicat oficial Avocatul Poporului
„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situaţia de la METROREX, prezentată de către presă, legată de posibile defecţiuni la materialul rulant şi viitoarea instalare a panourilor de siguranţă în staţii
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situaţia de la METROREX, prezentată de către presă, legată de posibile defecţiuni la materialul rulant şi viitoarea instalare a panourilor de siguranţă în staţii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică.
Avocatul Poporului a luat cunoştinţă din mass-media de faptul că 15.000 de cetăţeni au semnat o petiţie prin care solicită instalarea panourilor de siguranţă în staţiile de metrou, pentru securizarea peroanelor. Aceste structuri de siguranţă sunt transparente, din plexiglas sau sticlă securizată şi sunt folosite pe peroanele din alte ţări pentru a împiedica oamenii să ajungă pe şinele metroului.
Pe de altă parte, conform unor relatări din presă, ar fi fost semnalate nereguli şi în ceea ce priveşte siguranţa călătorilor care folosesc metroul. Potrivit unor publicaţii, „angajaţii Metrorex descoperă zilnic conductori defecţi, care provoacă scurtcircuite, cablurile electrice cedează săptămânal, iar avariile pot pune în pericol mii de vieţi”. Unul dintre angajaţi a mărturisit că: „Cele mai grave apar la bieletele antiroliu. Asta ţine instalaţia electrică. Poate duce şi la deraierea trenului” – sursa comunicat AGERPRESS

aglomeratie_metrou

Interesant este că, în acest caz, Avocatul Poporului s-a putut autosesiza din oficiu, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul incendiului de la Colectiv ( eveniment tragic care a scos la lumina întreaga mafie existentă în domeniul autorizărilor ISU ) sau în cazul infecţiilor și deceselor din spitalele românesti. Avocatul Poporului nu s-a putut autosesiza din oficiu nici când, prin ordonanţe de urgenţă date în prag de seară, au fost modificate Legile Justiţiei, bulversând practic întreg sistemul de drept din România.
Probabil este doar o strategie folosită pentru a mai distrage atenţia societăţii de la problemele și dificultaţile reale, implicarea directa a Avocatului Poporului nerezolvând nimic. Rezolvarea poate veni doar din partea celor de la Metrorex și a administraţiei locale, în cazul de faţă Primăria București și primăriile de sector. Doar aceste instituţii pot rezolva cu adevărat problema aglomeraţiei și nesiguranţei din staţiile de metrou.

Cât despre panourile de siguranţă care se pot monta în staţii, aceasta sunt extrem de scumpe și poate că cele 15.000 de persoane care au semnat petiţia ar fi fost bine să fie întrebate în ce măsură ar fi dispuse să achite 2 euro pentru o călătorie. Deocamdată metroul este în continuare subvenţionat cu bani de la bugetul de stat, valoarea călătoriei fiind doar de 2,5 lei; diferenta până la preţul real este susţinută de toţi contribuabilii români, fie că locuiesc la Timișoara, Constanţa sau Iași.

 

Sursa foto: Andreea Alexandru/Mediafax