Meniu principal

Autorizarea ISU, un exemplu clar al falimentului administraţiei publice centrale

avize_incendiu_isu

Dacă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ar fi o firmă care activează într-o economie funcţională ar fi fost declarată falimentară de mult iar managerii săi ar fi fost alergaţi pe străzi de către creditori.
Obligată să funcţioneze după o legislaţie aberantă, manageriată haotic şi asediată de tot felul de interese, această instituţie reprezintă cel mai bun exemplu al eşuării statului român, al acaparării administraţiei de către nişte politicieni obedienţi şi incompetenţi.

Iar acest dezastru este confirmat de cifrele furnizate chiar de către Ministerul Afacerilor Interne:

În 2017, la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov au fost depuse 4.722 solicitări rezultatul fiind 1.044 avize şi doar 459 autorizaţii ISU ( avizele sunt pentru proiecte/şantiere care vor demara, autorizaţiile sunt pentru construcţiile existente sau noi ). Deci, doar una din trei solicitări a primit acceptul ISU. Aceste cifre sunt infime dacă este să ne raportăm la zecile de mii de clădirilor care trebuie autorizate conform legilor actuale.

Termenul mediu de răspuns la o solicitare a fost de 60 de zile, depăşindu-se astfel de 4 ori termenul legal!

La nivelul zonei Bucureşti-Ilfov, ISU are doar 18 inspectori angajaţi, unui inspector revenindu-i în medie 250 de dosare de soluţionat/an; rezultă că zilnic un inspector trebuie să soluţioneze mai mult de un dosar care poate să fie un simplu restaurant sau clădire de birouri cu 20 de etaje şi 30.000 mp.

În concluzie, in acest ritm probabil situatia autorizarii clădirilor în Bucureşti se va rezolva în 20-30 de ani!

Pană atunci, statul şi instituţiile sale s-au spălat pe mâini de obligaţia constituţională de a „proteja viaţa şi integritatea cetăţenilor săi”. Prin lege, proprietarii spaţiilor care au nevoie de autorizaţie ISU sunt obligaţi să afişeze la intrarea în clădiri următorul anunţ:afis_securitate_la_incendiu

Deci, cetăţenii sunt avertizaţi; se întâmplă ceva, e treaba şi responsabilitatea lor! Instituţiile şi angajaţii statului român cu alte probleme de rezolvat, mult mai importante.
Iar cei care conduc ţara au în acest moment au cu totul alte priorităţi, agenda publică fiind complet diferită de cea a oamenilor simpli, care, din când în când mai şi mor în incendii precum cel de la #Colectiv.

 

Cifrele au fost preluate dintr-un articol publicat de Dl.Cezar Petre, specialist în construcţii, preşedinte al Colegiului Tehnic al Diriginţilor de Şantier. Părerile şi opiniile sale sunt publicate în mod constant pe ziare.com în cadrul unei secţiuni permanente aici