Meniu principal

„Arca lui Noe” din Alba Iulia

micesti-usi-intrare

Este una din cele mai originale biserici ortodoxe din România, sfinţită pe 17 mai 2015.
“Biserica reprezintă arca mântuirii. Orice biserică este o corabie în care oamenii intră pentru a călători spre veșnicie, dar această arcă de la Alba Iulia, care este a lui Noe, a lui Hristos, nu este o simpla arcă”, spune Jan Nicolae, preot paroh.
Investiţia a fost de 2 milioane de euro, fondurile fiind asigurate de un om de afaceri din Alba.
micesti-general

Proiectul biserici a fost realizat de arh. Dorin Ștefan, originar din Alba Iulia şi considerat unul dintre cei mai mari arhitecți români contemporani.
biserica-micesti-usi

„Minunea aceasta arhitecturală și iconografică are 2 uși diferite.

Doar două.

Una principală – PORTALUL, cu eleganta pisanie lucrată în frescă de-asupra. Și una, laterală ș secundară – destinată doar preoților și slujitorilor altarului. Orfevrăria acestora a fost lucrată de sculptorul creștin Virgil Scripcariu, alături de Bogdan Popa (orfevrier) și Andrei Răileanu (sculptor).

Lui Virgil Scripcariu îi aparține și iconostasul cu un singur registru, ca-n primele veacuri creștine, realizat din lemn masiv, precum  și elegantul candelabru, lucrat tot din lemn, cu inserturi metalice. Acesta din urmă îndeplinește și funcția de suport iluministic pentru intradosul turlei bisericii – punînd în valoare Pantocratorul monumental, înconjurat de serafimi.

Amîndouă ușile, precum și iconostasul alături de candelabru – întregesc în chip împlinitor podoaba decorativă a bisericii.”

Sursa foto şi text – Ochiul de veghe