Meniu principal

Amendă pentru un cartel din domeniul feroneriei

steag-UE

Este un articol apărut în urma unei ştiri publicate săptămâna trecută în Revista Fereastra.  Cum este vorba de înţelegeri secrete şi de foarte mulţi bani am considerat util să prezentăm măcar câteva dintre principalele date despre acestă hotărâre a Comisiei Europene.

comisie

În primul rând nu este o ştire nouă; decizia Comisiei a fost publicată pe 28 martie 2012.

Firmele implicate în acest cartel sunt: Roto Frank AG, Gretsch-Unitas GmbH ( G-U ), Mayer & Co Beschläge GmbH, Siegenia-Aubi KG și NORAA GmbH, Aug. Winkhaus GmbH & Co. KG, HAUTAU GmbH, CARL FUHR GmbH & Co. KG, Heinrich Strenger GmbH & Co. KG şi  Alban Giacomo SpA , deci 6 companii germane, 2 austriece şi una italiană.

Pe scurt, firmele mai sus menţionate au stabilit de comun acord preţul pentru un anumit tip de închidere la ferestre şi uşi – mecanismul ” turn and tilt” sau sistem pentru închidere oscilo-batantă a ferestrelor/uşilor.

turn_and_tilt

Comisia s-a sesizat, a anchetat şi a amendat firmele respective, amenda totală ajungând la aprox. 86 miliane de euro! Mare cifra pentru noi, relativ mică pentru ei … nu prea a fost contestată decizia, au mai negociat, s-au mai înţeles între ei şi s-a cam închis subiect.

Rămâne totuşi o întrebare: care au fost profiturile unor asemenea firme acum 6-8 ani? Chiar a fost „criză” sau doar s-a atins limita de sus a suportabilităţii pieţii faţă de nişte preţuri astronomice?  Este o întrebare legitimă dacă ne gândim la scăderile semnificative de preţuri la multe dintre produse în ultimii 2-3 ani, în condiţiile în care acestea se produc în aceleaşi fabrici iar companiile raportează în continuare profituri ( mutarea multor fabrici în China nu poate fi o explicaţie – doar 30% din producţie este importată din această ţară asiatică ).

Cât despre sursa informaţiilor de mai sus, acestea sunt publice, există un site al Comisiei Europe unde poate fi găsit şi comunicatul oficial referitor la acest caz antitrust, iar un rezumat al deciziei Comisiei poate fi citit tradus în limba română aici ( a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ).

Despre înţelegeri de tip cartel, publicam în 2012 articolul Amenzi împotriva producătorilor de uşi automate  ( 2,4 milioane euro pentru 8 producători ), cartelul fiind constituit pentru stabilirea preţurilor şi discounturilor la piesele de schimb şi pentru tarifele de mentenanţă sau service. Nu ştim cum este acum în Germania, dar în România singurul lucru mai mult decât evident în acest moment este vânzarea pieselor de schimb la preţuri exagerate şi fără absolut nici o explicaţie pertinentă.