Meniu principal

Alukönigstahl România: situaţia creșterilor de preţuri a materiilor prime la nivel mondial pentru aluminiu

Attila_Beer_comunicat_iulie_2018

București, 23 iulie – Industria aluminiului se confruntă cu mari provocări. Situaţia stocurilor este și mai dramatică pe pieţele Asiei. Rezultatul este un preţ de achiziţie greu de estimat pentru aluminiu. Cert este că previziunile IMF prevăd o tendinţă de creștere continuă până la Q1 al anului 2022.

Discuţiile privind evoluţia preţului profilelor de aluminiu se află acum pe ordinea de zi. Și în urmă cu zece ani au existat fluctuaţii ale preţurilor, însă cu alte condiţii. Până în prezent, o fluctuaţie a preţului materiilor prime cu aproximativ zece procente apărea adesea sub forma unei evoluţii lente și într-o perioadă de timp de mai multe luni. În ultima perioadă însă, am observat fluctuaţii de zece procente în ritm zilnic – în trecutul apropiat, chiar și în decurs de cateva ore.

Acţionare responsabilă și pe termen lung
Sarcina noastră acum, ca furnizor de sisteme, dincolo de a oferi produse excelente pe piaţă cu cele mai bune servicii, este și de a gestiona fluctuaţiile de preţ și cantitate. În ultimii ani de incertitudine economică am dovedit că gândim pe termen lung. Dacă am transmite mai departe toate fluctuaţiile de preţuri publicate în mass-media, am ajunge rapid la liste de preţuri zilnice, iar consecința pentru clienţii noștri din domeniul construcţiilor ar fi imposibila ofertare a proiectelor.  

Considerăm că ajustările de preţuri de acum trebuie să se faca din perspectiva unei tendinţe previzibile și nu dintr-un aspect concentrat pe o zi calendaristică. Așa înţelegem noi să facem afaceri și așa le și trăim.

Ultima noastră ajustare de preţuri în domeniul construcţiilor metalice a avut loc în Ianuarie 2018. Conform faptului cunoscut, respectiv măsurile SUA, s-au schimbat multe din punct de vedere geopolitic dar, din păcate, și din punct de vedere economic, în special prin sancţiunile impuse de Donald Trump împotriva Rusal și mai nou, și impotriva UE.

SUA și Rusal consecinţele globale
Este adevarat că, după anunţul lui Oleg Deripaska – acţionarul principal Rusal, de a-și reduce semnificativ acțiunile deţinute, situaţia s-a ameliorat puțin, însă preţurile nu au coborat nici pe departe la nivelul lor anterior. În prezent nu este clar sub ce formă și în cât timp se va găsi o soluţie pentru Rusal. Termenul limită al SUA în această privinţă este sfârșitul lunii Octombrie 2018. Există două posibile scenarii:

Conform primului scenariu, nu se găsește o soluţie pentru Rusal, iar Europa va avea, cel puțin temporar, o problemă masivă privind aprovizionarea cu aluminiu. Evoluția prețului va avea o traiectorie ascendentă și imprevizibilă, și va fi cu siguranță o creștere puternică.
Deși sperăm ca eforturile politice și diplomatice, la cel mai înalt nivel european, vor reuși să prevină acest scenariu, până la data decisivă de la sfarșitul lunii Octombrie 2018, ne putem aștepta în continuare la fluctuații foarte mari pe bursă. Este de așteptat ca în această perioadă zvonurile și speculațiile să influențeze bursele.
În scenariul doi, dacă se gasește o soluție pentru Rusal și Europa nu are probleme de aprovizionare, se presupune o stabilizare a LME. Însă, chiar și în acest scenariu, din perspectiva actuală, rămâne valabilă incertitudinea.

Pe scurt, motivele nesiguranței și astfel așteptării de creștere al prețului sunt:

  • Creșterea explozivă pe London Metal Exchange (LME) în decurs de trei zile în Aprilie 2018, deși între timp a scăzut, nu a revenit la nivelul de plecare;
  • Creșterea explozivă a prețului de transformare a lingoului (aluminiu pur) în bilete (aliaj) în Aprilie 2018;
  • Fluctuația relativ mare a cursului de schimb Euro/Dolar;
  • Scăderea stocurilor la LME și nesiguranța aprovizionării în Europa datorită pierderii cantităților Rusal.

În urma multor analize, calcule și discuții cu specialiștii, rezultă o posibilă marjă de creștere între 8 și 17 procente, care în viitorul apropiat se va reflecta în prețul tuturor furnizorilor de sisteme de aluminiu.

 

Despre Alukönigstahl România
Înfiinţată în 1864, Alukönigstahl GmbH este o companie de familie dezvoltată de-a lungul a cinci generaţii, iar în prezent acoperă 17 ţări Sud-Est europene, cu o cifră de afaceri de peste 300 milioane de euro (în 2014).

Din 1995, s-a înfiinţat filiala din România, cu sediul și depozitul central în București și un birou tehnico-comercial în Cluj. Alukönigstahl asigură partenerilor săi locali o gamă largă de produse și servicii: sisteme de profile Schüco din  aluminiu pentru ferestre și uși, pereţi cortină și luminatoare; sisteme de  din PVC profile Schüco pentru ferestre și uși, sisteme de profile din oțel Jansen pentru ferestre și uși, pereţi cortină și luminatoare; documentaţie tehnică completă pentru producerea tâmplăriei; consultanţă pentru alegerea soluţiei optime din punct de vedere tehnic și financiar pentru un proiect.
Având peste 3.000 de parteneri din domeniul investiţiilor imobiliare, arhitecturii și construcțiilor metalice, în ultimii 23 de ani au fost realizate peste 5.000 de proiecte, și construcţii reprezentative.

Pentru mai multe informatii, vizitaţi site-ul companiei: www.alukoenigstahl.ro