Meniu principal

Aerostar Bacău: cea mai mare uşă de hangar din România

usi_hangar_aerostar_saab_bacau

Când performanţa tehnologică reprezentată de Aerostar Bacău se întâlneşte cu performanţa unei firme specializate în construcţiile metalice, SSAB AG Bacău.

Construcţia hangarul a fost finalizată în luna iunie a anului 2012, fiind şi în acest moment considerată cea mai mare hală metalică realizată în România.
Acest hangar a fost proiectat avându-se în vedere contractele de reparaţii şi mentenanţă ale companiei Aerostar pentru avioanele de mari dimensiuni, Airburs 330 si Boeing 737.
hangar_aerostar_2Hala are 79 de metri lăţime, 60 de metri lungime şi 21 de metri înălţime, suprafaţa utilă fiind de 5.200 metri pătraţi. Nu neapărat dimensiunile sunt cele care fac această constructie unică, cât, mai ales, deschiderea foarte mare, de 79 de metri, ce se realizează fără stâlpi intermediari.
O deschidere atât de mare este unicat în România, este o premieră atât ca execuţie, cât şi ca proiectare.
Uşile hangarului sunt construite din 10 panouri care culisează în stânga şi în dreapta, fiecare panou au o lăţime de 9 metri, sunt acţionate automat, întreg sistemul de închidere fiind produs dupa un concept propriu, de firma SSAB AG Bacău.

hangar_aerostar

Şi cum săptămâna trecută Aerostar Bacău a anunţat demararea construirii unui centru de mentenanţă pe Aeroportul Iaşi şi implicit un hangar ale cărui dimensiuni îl depăşesc pe cel din Bacău este de aşteptat ca în max. 2 ani recordul privind cea mai mare uşă de hangar din România să fie depăşit: deschiderea hangarului de la Iaşi va avea o înălţime de 25 metri şi o lăţime de 90 metri, şi va fi astfel proiectată încât să permită gararea a 3 avioane concomitent.

Sursa foto: SSAB AG Bacău