Meniu principal

Acord între Guvern și Federația Patronatelor din Construcții. Sectorul construcțiilor va fi declarat prioritar și de importanță națională.

fpsc_guvern_acord

Federaţia Patronatelor Societătilor din Construcţii, prin reprezentanţii săi Valentin Petrescu, preşedinte, şi Liviu Iulian Simion, prim – vicepreşedinte, a participat joi, 29.11.2018, la Alba Iulia, la şedinţa de Guvern unde s-a semnat Acordul dintre FPSC şi Guvernul României.

„Necesitatea de a se adopta măsuri imediate a apărut urmare rezultatelor sub aşteptări înregistrate în ultimii ani în domeniu, a dificultăţilor legate de asigurarea cu forţa de muncă specializată şi de concurenţă neloială, ceea ce a făcut ca numărul de salariaţi declaraţi de agenţii economici constructori să fie într-o continuă scădere“, a declarat Valentin Petrescu, preşedintele federaţiei patronale. 

Prin acest acord, a fost stabilit un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru sectorul construcţiilor. Aceasta înseamnă o creştere de aproape 60%, comparativ cu salariul minim brut lunar pe ţară, şi se apropie mult de salariu mediu pe economie.

„Acordul în domeniul construcţiilor: vom declara acest sector prioritar şi de importanţă naţională pentru economia românească pentru următorii 10 ani. Pentru sectorul construcţiilor, vom stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei, vom elimina taxele pe muncă pentru angajatori, iar pentru angajat le vom stabili astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro”, a explicat ieri premierul Viorica Dăncilă.

„O altă măsură va consta în introducerea obligativităţii de acordare a avansului pentru contracte de lucrări, în procent de 30%, indiferent de sursa de finanţare şi restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului”, a arătat Dăncilă.

În sprijinul finanţării acestui sector va fi înfiinţat „un fond de garantare pentru construcţii cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii cu 20%”, a informat premierul.

www.federatiaconstructorilor.ro