Meniu principal

3 din 10 români ( 28,84% ) uită descuiată ușa de la intrare sau lasă geamurile larg deschise

uitat_usa_deschisa

Aproximativ 25% dintre români au admis că au pierdut, la un moment dat, cheia de la casă. În urma acestor evenimente, 13% dintre români au optat să schimbe încuietoarea, iar 11% au decis să nu facă acest lucru, reiese dintr-un sondaj desfășurat în cadrul celei de-a șasea ediţii a campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, dat publicităţii săptămâna aceasta.

Conform cercetarii, când vine vorba despre pregătirea pentru un potenţial dezastru, mai puţin de jumătate dintre români au în casă o trusă de urgentă în caz de cutremur, în care sa fie incluse câteva elemente esenţiale ( precum o lanternă, un fluier, câteva provizii, o pătură etc.) . De asemenea, aproape 8 din 10 români nu au stabilit un loc de întâlnire cu familia, în cazul unui dezastru.
Întrebaţi dacă au atârnate, deasupra patului, tablouri, fotografii înrămate sau oglinzi, deși acest lucru nu este recomandat, circa un sfert dintre cei intervievaţi (25%) au răspuns afirmativ.

Cine are stingător de incendiu
În ceea ce privește măsurile speciale de prevenţie și/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenţi au răspuns negativ și doar 12% au declarat că au în casă atât detectoare de fum, cât și stingător de incendiu, în timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingător de incendiu.
Rezultatele studiului citat dezvăluie o altă problemă referitoare la utilizarea mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice improvizate. Astfel, în acest caz, unu din zece români (9,82%) afirmă că folosește, în prezent, astfel de improvizaţii.
Totodata, peste jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) au declarat că scot din priză toate aparatele electrice atunci când pleacă de acasa pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce 36% doar o parte dintre acestea. De asemenea, 3 din 4 români (75,6%) declară că verifică instalaţiile de utilizare a gazelor și opresc gazele atunci când pleacă de acasă pentru mai mult timp.

Cine închide geamul
Potrivit sursei citate, 8 din 10 români nu au instalate sisteme de alarmă sau sisteme video pentru protecţia casei lor, în timp ce, dacă aproape 70% dintre respondenţi au declarat că închid complet toate geamurile atunci când pleacă de acasă, peste 28% dintre aceștia lasă geamuri deschise rabatat.
Nu în ultimul rând, aproape 3 din 10 participanţi la sondaj (28,84%) au susţinut că li s-a intâmplat să plece de acasă și să uite ușa de la intrare descuiată și/sau geamurile deschise larg.
Aproximativ 25% dintre persoanele intervievate au admis că au pierdut, la un moment dat, cheia de la casă. În urma acestor evenimente, 13% dintre români au optat să schimbe încuietoarea, iar 11% au decis să nu facă acest lucru.

 

APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor