Meniu principal

Un nou standard pentru uşile automate – EN 16361

standard-EN-16361

De curând a fost publicat noul standard

EN 16361 – Uşi pietonale motorizate – Standard de produs, caracteristici de performanţă – Uşi pietonale, altele decât cele batante, cu rezistentă la foc sau cu izolare la fum.

Standardul se aplică la uși pietonale automate glisante, rotative sau armonice.
Nu se aplică la:
– usi pietonale externe conform EN 14351-1
– usi pietonale interne în conformitate cu prEN 14351-2
– uși cu caracteristici de rezistență la foc și / sau scurgeri de fum conform prEN 16034
– uși și porți , industrial , comerciale și garaj în conformitate cu EN 13241-1
– uși pentru lifturi
– usi de vehicule
– usi pentru metrou / vagoane

Pentru că acest nou standard are un impact considerabil asupra producătorii de uşi automate,  precum și operatorilor de uşi automate, nu în ultimul rând asupra instalatorilor și companiilor de service/mentenanţă, va fi foarte important să se cunoască şi să se implementeze corect normele de aplicare.

Standardul introduce caracteristi şi termeni noi precum  permeabilitate la aer,  rezistența la vânt, transfer termic, sau forțele de impact,  noţiuni care vor trebui să fie cunoscute de toţi cei care lucrează în acest domeni. Prin urmare, perioada de tranziție pentru acest nou standard va fi de 24 luni de la data publicării oficiale de către CEN.

 

Important ! – Singura modalitate legală de a intra în posesia standardelor este achiziţionarea acestora de la Asociaţia de Standardizare din România (ASRO ) sau de la cele 16 Centre Zonale de Informare în domeniul standardizării.