Meniu principal

Un articol EVZ: În căutarea meseriașului de chei

chei-multiplicari

Articol de Simona Ionescu, Evenimentul Zilei, luni 5 octombrie 2015

 

„Se spune că orice experiență, bună sau rea, înseamnă acumulare și poate fi definită ca progres. Cam așa e, constați după ce ți-au trecut nervii dintr-o experiență negativă. Iar dacă pe cea pozitivă o bifezi repede și-ți trăiești bucuria, de experiența cea rea îți amintești mai mereu și o împărtășești și altora.

Zilele trecute am avut nevoie să facem dublură la două chei de la o ușă. Ușă normală, de intrare într-un apartament de bloc, cu două chei: una sus, tip yală, alta jos, un model comun. Nu se putea schimba butucul yalei cu totul fiindcă se intervenise asupra lui și a ușii atunci când aceasta fusese montată. Așa că singura variantă ieftină și rapidă era apelarea la un meseriaș care să facă dublurile. Văzusem mai peste tot mici ateliere pe vitrina cărora scria mare „Chei” sau „Facem chei”. De câte ori le zăream îmi aminteam de legăturile de chei din Piața Universității, pe care le zdrăngăneau mii de oameni în iunie 1990, de cele pe care le-am zdrăngănit majoritatea, în 17 noiembrie 1996, atunci când, în același loc, Emil Constantinescu a venit să salute mulțimea din balconul Universității, în noua sa calitate, de președinte al României. Din această cauză nici nu mi-a fost greu să identific primul loc în care să ducem „la copiat” cele două chei originale.

Prima experiență: un mic atelier din zona Buzești, vizavi de „Mec”. 30 de lei două chei, a doua zi sunt gata, sănătate și bonjur – a zis meșterul. Și bonjur a fost! Luat cheile, dus la ușa cu pricina, dar…chix! Ușa n-a vrut să le primească. Broasca de jos s-a opus, cea de yală nici n-a lăsat cheia să intre în lăcașul zimțat. Încă un drum la meșter, căci se vedea cu ochiul liber, pe una din chei, că lipsește un dinte. Nenea a zis că nu mai are formatul ăla de cheie și că nici strungul care-l are nu-i prea performant ca să iasă ceva bun. A dat banii înapoi, a zis iar „bonjur” și asta a fost tot.

continuarea pe Evenimentul Zilei