Meniu principal

Tunele subterane de evacuare în caz de incendiu la noile pavilioane B1 şi B2 de la Romexpo

tunel_evacuare_romexpo

O noutate pentru noile construcţii din România şi o soluţie deosebită faţă de cele clasice pentru evacuarea în siguranţă a persoanelor în caz de incendiu – tunele subterane, speciale, de evacuare a persoanelor.

O soluţie folosită de proiectanţi în cadrul celor 2 pavilioane noi B1 şi B2, inaugurate anul trecut la Romexpo.
Câte 3 astfel de ieşiri de urgenţă ( dotate cu bare antipanică şi semnalizate corespunzător ) pentru fiecare pavilion asigură evacuarea în siguranţă a persoanelor care se află în zona centrală a spaţiului interior. Tunelele subterane au ieşirile amplasate direct în exterior – două ieşiri in partea din faţă şi o ieşire în partea din spate a celor două pavilioane, B1 şi B2.
Din păcate, o astfel de soluţie este extrem de scumpă şi poate fi folosită preponderent în cazul clădirilor noi.
tunel_evacuare_pavilion_B1

Planul de evacuare Pavilion B1 – cele 3 ieşiri sunt marcate cu roşu.plan_evacuare_romexpo

Ieşirea din tunelul de evacuare al Pavilionului B2.iesire_tunel_romexpo

Şi pompierul de serviciu care supraveghează în permanenţă interioarele şi standurile asigurându-se că totul este sub control.pompier_ambient_2018

Evacuarea prin tunelele subterane de urgenţă a fost prevăzută, cel mai probabil, pentru cazurile de supra aglomeraţie a spaţiilor interioare, la manifestările obişnuite nefiind necesară utilizarea acestora. Probabil din acest motiv, grilajul metalic exterior a rămas închis iar unele uşi antipanică au fost blocate cu scaune.
Chiar dacă nu sunt utilizate, astfel de blocări ale căilor de evacuare nu sunt totuşi de recomandat, pentru că pot crea confuzii!usa_evacuare_blocata_romexpo

poarta_inchisa_romexpo