Meniu principal

S-a lansat „Harta meșteșugarilor din România”

harta_mestesugarilor_despreusi

HARTA MEȘTEȘUGARILOR  este un proiect prin care sunt cartografiați meșteșugarii din România a fost lansat pe 11 aprilie 2018 și are drept obiectiv salvarea unui tip de patrimoniu imaterial – cel reprezentat de experiența meșteșugarilor din România.

Dorim să promovăm meșteșugarii din România, pentru a putea ajunge mult mai ușor clienții la ei și să antrenăm suficiente comenzi încât să își poată angaja un ucenic, care să transmită meșteșugul mai departe. Acești meșteșugari trebuie să cunoască tehnicile de construcție tradiționale legate de meseria lor. Un efect colateral este încurajarea restaurării patrimoniului construit tradițional cu oameni care înţeleg materialele puse în operă”, spune Pierre Bortnowski, unul dintre coordonatorii acestui proiect, arhitect, cel care a coordonat proiectul PRISPA – în cadrul Solar Decathlon Europe 2012 şi s-a implicat în variate proiecte de restaurare-conservare a mediului construit din România.

harta_mestesugarilor_detalii

Echipa își dorește să încurajeze proiectul de lege care-i vizează pe meșteșugari, pentru ca aceștia să își poată desfășura activitatea într-un mod simplu și oficial. De asemenea, urmaresc să fie un argument pentru crearea unor noi școli profesionale, pentru formarea ucenicilor care să învețe diferite meserii tradiționale, atât teoretic, cât și practic.

Persoana care a inspirat proiectul HARTA MEȘTEȘUGARILOR este arhitectul Șerban Sturdza. Împreuna cu Fundația PRO PATRIMONIO, Editura SIMETRIA & Asociația ARHITERRA, între 2008-2010, s-au publicat o serie de agende ce conțineau datele a 50 meșteșugari pe care îi contactă în mod frecvent, pentru lucrări în domeniul restaurării.

Toți cei care cunosc meșteri pot ajuta în dezvoltarea acestei baze de date
Există 3 feluri în care oricine poate ajuta la dezvoltarea acestei hărți. Pe site se găsesc chestionare pentru fiecare opțiune de mai jos:

  1. dacă cunoști un meșter (sau mai mulți), poți să ne trimiți datele lui de contact pe site-ul nostru. După verificare, o să-l adăugam pe hartă.

  2. dacă vrei să ne ajuți în campania de cartare pe teren, te poți înscrie online și te vom contacta.

  3. dacă folosești Harta Meşteşugarilor și găsești o greșeală în baza de date, poți să ne atragi atenția prin completarea chestionarului din site. Totodată suntem deschişi la diverse colaborări care pot creşte proiectul.

Harta meșteșugarilor este un proiect realizat în colaborare cu: Institutul Național al Patrimoniului, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Artis Periţia, Asociația Maria, Asociația Arché, Asociația Reener Ländchen

www.hartamestesugarilor.ro