Meniu principal

Rezultantul şocant al testării uşilor antifoc montate la Grenfell Tower: au rezistat doar 15 minute în loc de 30 minute

grenfell_tower_usi_antifoc

Incendiul declanşat anul trecut la clădirea rezidenţială Grenfell Tower din Londra, eveniment tragic soldat cu 71 de victime, a declanşat, în afară de revolta şi o emoţie puternică englezilor, şi o reacţie extrem de fermă a autorităţilor.

Derulate şi urmărite la cel mai înalt nivel, anchetele oficiale au scos la lumină carenţe grave privind legislaţia, nerespectarea reglementărilor în construcţii şi compromisurile criminale făcute în privinţa calităţii materialelor utilizate, totul în favoarea reducerii costurilor în construcţia clădirilor.

Recent, în presa engleză a apărut informaţia că experţii investigatori au testat una din uşile montate la această clădire şi care a rămas neatinsă de foc. Rezultatul a fost mai mult decât şocant: uşa antifoc a rezistat doar 15 minute în loc de 30 de minute, aşa cum fusese certificată.
grenfell_tower_usi_antifoc_1Informaţia a fost confirmată de oficialităţi, acestea făcând cunoscut şi numele producătorului, compania engleză Manse Masterdor. Deocamdată, investigatorii sunt reţinuţi în a oferi informaţii suplimentare, fiind aşteptate rapoartele cu rezultatele complete obţinute în urma testărilor.grenfell_tower_usi_antifoc_2

„Este șocant – mai întâi placarea și izolarea clădirii iar acum ușile. Cine știe ce altceva mai pune în pericol vieților oamenilor! Este timpul ca viețile oamenilor să fie luate mai serios – și asta include pe toți cei implicați. Casele oamenilor trebuie să fie în siguranță pentru ei și pentru copiii lor. Guvernul ar fi trebuit să-și îmbunătățească reglementările. Nu se pot invoca doar scuze.” a declarat Natasha Elcock, una din supravieţuitoarele incendiului de la Grenfell United ( sursa: The Guardian )

Dacă în Marea Britanie, după o astfel de tragedie, se vede clar cum autorităţile s-au implicat imediat declanşând anchete, demarând controale extrem de ample şi schimbând legislaţia şi reglementările, în România ce s-a întâmplat după incendiul de la Colectiv? În afară de o speculare politică tipic balcanică, totul a rămas aproape la fel: aceeaşi lipsa de vizibilitate şi acţiune a Inspectoratului de Stat în Construcţii, aceeaşi subfinanţare ISU, aceleaşi norme invechite ( P118 este neschimbat de 19 ani! ) şi aceeaşi incompetenţă şi bălmăjeală birocratică.

Şi câteva întrebări legitime pentru autorităţile româneşti:

  • în 30 de ani a fost testată măcar o uşă antifoc instalată deja într-una din clădirile din România? S-a demontat şi testat în laborator, efectiv, o astfel de uşă antifoc?
  • există în România un laborator în care să fie efectuată testarea unei uşi antifoc? Autorităţile se bazează doar pe nişte hârtii furnizate de importatorii sau furnizorii de uşi antifoc? 
  • chiar crede cineva că o uşă antifoc, complet echipată, certificată şi de calitate medie se poate vinde sub 80-90 euro? În piaţa românească, se vorbeşte pe la colţuri şi în şoaptă de proiecte la care s-au montat astfel de uşi extrem de ieftine!
  • verifică cineva cât de calificaţi sunt cei care fac montajul uşilor antifoc? Dacă sunt folosite spume antifoc şi se respectă instrucţiunile de montaj?