O soluţie de acces din holurile înguste

solutie-acces

Clădirile vechi, mai ales din zonele centrale, au de cele mai multe ori au o deschidere mică iar scările interiore înguste crează mari bătăi de cap arhitecţilor în situaţia în care se solicită reconfigurări majore ale spaţiilor interioare.
Dacă atunci când au fost construite iniţial, nu se punea problema unor spaţii mari, cu mobilier voluminos, fiind suficiente camerele mici cu o suprafaţă de 10-14 mp şi cu o uşă de acces nu foarte lată, acum se doresc spaţii cât mai generoase şi cu uşi cât mai late, atât pentru a putea lumina natural scara interioară dar şi pentru a se încadra în noul design; acest lucru este destul de dificil de realizat în condiţiile în care lăţimea scării interioare este de 800 – 900mm.

Ca studiu de caz putem considera o lucrare a firme londoneze de arhitectură PATALAAB, proiectul constând în reconfigurarea şi construirea unor extensii la o clădire situată într-o zonă protejată.

Argyll_house_london

Una din condiţiile impuse a fost păstrarea, restaurarea şi punerea în valoare a scării interioare considerată „inima” casei; aceasta are o balustradă de metal, compusă din mai mult de 5000 de piese individuale, iluminarea făcându-se atât natural cât și artificial.

Soluţia aleasă a fost lărgirea golului şi construirea unei uşi în două canate care să se închidă la 90 de grade.
argyll_close
argyll_open

argyll_open_complet

Interesantă este şi soluţia pentru plierea completă a canatului care include colţul de închidere; totul a fost calculat astfel încât să se încadreze perfect pe peretele lateral.
Ar fi un singur amendament: folosirea unor balamale ascunse ar fi fost mult mai recomandată în acest caz.

www.patalab.com