Meniu principal

O arhitectă de la Oxford …

silvia-demeter-porti-brasov

salvează emblema Braşovului. Silvia îi învaţă pe români cum să-şi aprecieze casele de patrimoniu

Un reportaj marca ProTV, din seria „Salvează România frumoasă”

Emisiunea este din vara anului trecut iar despre D-na Silvia Demeter-Lowe am scris încă din 2011 aici.
Este un reportaj scurt ( de 6 minute ) şi chiar merită văzut …

Un reportaj despre uşi şi porţi de sute de ani care rezistă şi acum … nu au „brand” şi se ştiu foarte puţine lucruri despre meşterii care le-au făcut.

….

„Ne mutăm în cartiere noi de vile, care ne oferă aceeaşi înghesuială de la bloc, în timp ce case de patrimoniu, moştenite din străbuni, aşteaptă zadarnic un salvator.

Într-o piaţă veche din Braşov, turiştii nu simt ploaia măruntă. Sunt fermecaţi de vechiul cartier slavo-românesc, numit Schei.
La fel simte şi Prinţul Charles. Cine l-a văzut cutreierand străzile Braşovului, cu siguranţă s-a întrebat cine e personajul necunoscut care îl însoţeşte.

E Silvia – arhitecta, cum o ştie tot Braşovul. Trimisă de la Oxford să restaureze proprietăţile princiare de la Viscri şi Zalan, fata n-a mai vrut să se întoarcă în Anglia. Voia să afle de ce casele frumoase se năruie sub ochii autorităţilor, de ce clădirile urâte umbresc monumentele.
silvia_demeter
…..

Sunt porţi despre care pot să garantez că mai ţin încă o sută de ani”, spune un meşter.

Poarta restaurată a strâns mii de like-uri pe net. Silvia nu le-a făcut poarta tocmai gratis: o contribuţie de 500 de lei a fost cerută, ca să le întărească simţul proprietăţii, şi să şi-o preţuiască. Doar două familii au vrut să contribuie. Silvia a bătut din poartă în poartă şi, unde oamenii au primit-o, le-a luminat faţadele.

Mai toţi cei care au azi poarta restaurată credeau că lemnul mai e bun doar de pus pe foc. Mulţi brasoveheni chiar au făcut asta. „

Articolul complet poate fi citit pe Stirile ProTV