Meniu principal

Normativul P118 , dezbaterea publică şi … „Altă întrebare”

alta_intrebare_p118

[ Puncte de vedere ]

A trebuit să existe o ordonanţă data în miez de noapte şi să cunoastem un personaj penibil ( vremelnic ministru ) pentru ca „dezbaterea publică” în varianta românească să apară în toată spendoarea sa, „altă întrebare” caracterizând perfect modul în care autorităţile au înţeles să implementeze şi să folosească acest instrument european extrem de util în eloborarea diverselor legi sau reglementări.

Aducem în discuţie acest lucru datorită Normativului P118 ( cel care reglemetează securitatea la incendiu a construcţiilor ) a cărui actualizare şi completare durează de ceva ani, şi care a fost în anchetă publică, fără ca cineva să ştie când  va intra în vigoare şi dacă ultima variantă publicată va fi şi cea finală.

Fiind un act normativ extrem de important credem că ar fi în interesul tuturor ca Ministerul Dezvoltării să facă cunoscute mai multe detalii precum:

♦ cine şi cum a stabilit componenţa colectivului care elaborează P118 şi care au fost criteriile de selecţie. Această variantă a normativul este elaborată de către o firmă privată desemnată în urma unei licitaţii deschise aşa cum s-a întâmplat în cazul P118 Partea III ( detalii aici )?
♦ data la care s-a început elaborarea acestei versiuni a normativului P118 şi dacă a existat un termen de finalizare stabilit încă de la început
♦ cine sunt autorii acestui act normativ. Nu ar fi normal să ştim cine sunt specialiştii şi să cunoastem CV-urile acestora, având în vedere importanţa pe care o are P118?
♦ care a fost bugetul alocat/cheltuielile făcute pentru elaborarea normativului?
♦ cine a luat parte la dezbaterea/ancheta publică şi ce firme, instituţii sau organizaţii au transmis măcar un punct de vedere oficial referitor la acest proiect
♦ care este termenul finalizării şi data la care se estimează intrarea în vigoare a acestui act normativ

Sunt întrebări legitime având în vedere lipsa unei comunicări publice a autorităţilor în reglementarea unui domeniu extrem de complex şi sensibil în acelasi timp; de normele şi regulile incluse în această nouă variantă a normativului depind fabrici şi companii cu cifre mari de afaceri ( vezi semnulul tras de Adeplast ) sau bugete de invesţii ale instituţiilor publice ( şcoli, spitale, etc ) dar şi modul în care sunt întocmite caietele de sarcini ale proiectele imobiliare actuale sau viitoare şi, cel mai important lucru, viaţa noastră, a tuturor celor care ne aflăm la un moment dat într-un spaţiu construit.

Iar celor care nu ştiu prea multe despre importanţa acestui normativ P118 le reamintim de incendiul de la Colectiv, în care au murit 64 de tineri.
Cauzele directe ale acestui incendiu au fost: materiale de construcţii necorespunzătoare şi căi de evacuare blocate sau improprii. Iar dintre cauzele indirecte ( dar la fel de importante ) identificate în urma anchetelor: reglementările neclare, incoerentă în aplicarea legilor de către autorităţi, lipsa de responsabilitate şi

O CORUPŢIE ŞI INCOMPETENŢĂ CARE POATE UCIDE!

incendiu_colectiv_usa

Putem avea speranţa că politicienii şi autorităţile publice actuale din România vor reglementa normal şi coerent domeniul construcţiilor? Sunt slabe şanse, cel mai bun exemplu privind seriozitatea celor care decid, conduc şi dictează este sediul Inspectoratului de Stat în Construcţii, o clădire construită într-un dispreţ aproape total faţă de multe norme şi reglementări pe care, ironic, tocmai dumnealor ar trebui să le controleze şi sancţioneze.
inspectorat_de_stat_constructii