Meniu principal

Incendiul de la Bamboo privit dintr-o altă perspectivă

incendiu_bamboo_isu

Incendiul Clubului Bamboo a fost evenimentul de breaking-news al sfârşitului de săptămână, fiind un bun prilej pentru toate posturile de ştiri de a aloca spaţii largi, de a trimite echipele de reporteri la faţa locului pentru transmisii în direct dar şi o ocazie a diverselor personaje politice sau din administraţie de a-şi da cu părerea şi de a se arăta preocupaţi de situaţie.
De-a valma şi într-o confuzie generală, s-a vorbit şi s-a dezbătut pe larg subiectul, toţi fiind „adevăraţi experţi” în problemele legate de avizele de construcţie, de autorizaţiile ISU, de existenţa documentaţie tehnice sau de depunerea de dosare, de recepţia şi nerecepţia clădirii Clubului Bamboo.

Însă nimeni nu a subliniat cel mai important lucru:

Toţi clienţii clubului Bamboo au fost evacuaţi în siguranţă, neexistând victime!incendiu_bamboo

Nimeni nu a adus în discuţie faptul că personalul Clubului Bamboo a reuşit în 7-9 minute să evacueze, în condiţii de siguranţă, peste 700 de persoane. Oare este corect ca întreg spaţiul media să fie ocupat de comentariile jurnaliştilor/liderilor de opinie legate doar de aspectele pur birocratice ( existenţa sau inexistenţa unor avize sau hârtii ) şi nimeni să nu remarce că, practic, staff-ul şi personalul Clubului Bamboo a fost instruit, a ştiut cum să reacţioneze în această situaţie, că au existat căi de evacuare suficiente şi toată lumea a fost evacuată fără incidente majore?
Chiar nimeni să nu fi remarcat că şi cei de la ISU şi-au făcut treaba existând controale în care, în afară de sancţiuni, au făcut recomandări şi au ajutat la instruirea personalului Clubului Bamboo?
Întreaga legislaţie şi întreg pachetul de reglementări din domeniu au un singur scop: protejarea vieţii. Iar acest lucru a fost realizat în cazul de faţă şi poate de aici ar trebui să plece orice discuţie sau comentariu privind acest incendiu. Un astfel de incident trebuie să fie privit în primul rând ca un eveniment din care să se traga învăţăminte şi să se capete o experienţă, nu să fie un prilej de răfuială politică sau de defulare pentru diverse personaje care populează spaţiul public.