Uşile rapide se remarcă în segmentul închiderilor industriale prin 3 caracteristici principale:
♦  viteza de acţionare
♦  etanşeitate
♦  rezistenţă şi fiabilitate
Aceste trei proprietăţi fac din uşile rapide solutia ideală pentru halele de depozitare şi staţiile de andocare din clădirile comerciale, intrări caracterizate de un trafic pietonal crescut.
 
La alegerea unei uşi folosite în aplicaţii comerciale, în prima fază se va lua în considerare dimensiunea maximă a golului de trecere, acest aspect fiind deosebit de important deoarece o uşă rapidă cu dimensiuni mai mari decât golul de zid va duce în timp la pierderi inutile de energie.
 
Odată stabilită dimensiunea finală optimă, urmează a fi comparate beneficiile oferite de modelele compatibile cu specificaţiile proiectului. Deşi unele uşi rapide pot implica cheltuieli mai mari faţă de bugetul alocat iniţial, fiabilitatea şi calitatea materialelor se vor reflecta în funcţionalitatea de zi cu zi, amortizând pe termen mediu sau lung investiţia în uşa rapidă corespunzătoare cerinţelor de lucru.
 
Alegerea greşită a unei uşi tehnice în raport cu destinaţia de utilizare este de cele mai multe ori o decizie extrem de costisitoare; de exemplu dacă într-o zonă cu trafic pietonal intensiv se alege un rulou industrial (conceput pentru acţionări de aproximativ 5-8 ori pe zi), costurile de mentenanţă vor fi mai mari din cauza uzurii şi suprasolicitării componentelor metalice, fără a mai menţiona viteza scăzută de acţionare specifică rulourilor industriale.

hsl_solutions_usi_rapide_orizontale  
La achiziţionarea unei uşi rapide, trebuie avut în vedere trei aspecte decisive:

  • costurile iniţiale constituite din preţul final al uşii împreună cu cheltuielile de instalare
  • costurile de mentenanţă influenţate de uzură şi eventualele defecţiuni survenite. Robusteţea structurală joacă un rol important în rezistenţa la exploatarea mecanică severă, impact accidental şi suprasolicitarea componentelor dinamice. De exemplu, o uşă rapidă fără acţionare cu cabluri şi arcuri, va atrage după sine costuri periodice de întreţinere net mai scăzute decât cele menţionate anterior
  • costuri de protecţia muncii, dacă operarea uşii necesită o instruire riguroasă pentru a menţine funcţionalitatea acesteia în parametri optimi, evitând serviciile costisitoare de reparaţie. Trainingul este necesar şi dacă uşa este dotată cu sisteme de avertizare în caz de avarii, urgenţe în caz de incendiu, etc.

Prin acumularea costurilor mai sus menţionate, se pot calcula cu aproximaţie cheltuielile generate de noua uşă în raport cu perioada de utilizare. O uşă rapidă corespunzătoare nevoilor de lucru va economisi sume considerabile la final de lună, sume ce pot fi utilizate în alte direcţii ce nu suportă compromisuri şi reduceri din bugetul alocat.

Deasemeni, alegerea uşii rapide potrivite va spori fluxul pietonal şi siguranţa personalului, rezultând în final, o creştere a randamentului din unitatea respectivă.

În concluzie, înainte de a lua o decizie în contextul achiziţionării de uşi tehnice, trebuie acordată o atenţie maximă tuturor criteriilor de selecţie, inclusiv din punct de vedere financiar pe termen lung.

 

Detalii şi informaţii suplimentare despre uşile rapide se pot afla accesând pagina special dedicată pe site-ul HSL Solutions – www.hsl.ro/usi-industriale/usi-rapide