Feroneria neagră, o nouă tentinţă în designul compartimentărilor din sticlă

pyronova_cluj_sediu

Marea majoritate a compartimentărilor din sticlă pentru birouri sunt realizate în clădirile de tip office unde, întotdeauna, pe lângă zonele preponderent open-space există şi zone dedicate birourilor individuale şi sălilor de şedinţă sau protocol. Suprafeţele mari, faptul că spaţii respective sunt închiriate reprezintă argumente importante care îi determină pe beneficiari ( chiar dintre multinaţionalele cu renume ) să investească mai puţin în compartimentările din sticlă, consecinţa directă fiind că, în acest moment, pe piaţa românească există doar 4-5 tipuri ( modele ) de compartimentări, criteriul de bază pentru alegerea acestora fiind preţul cel mai scăzut.

Îmbucurător este faptul că, în ultima perioadă, s-a dezvoltat o nouă nişă pentru firmele care activează în domeniul compartimentărilor de tip premium, acestă nişă fiind reprezentată de firme care au depozite sau hale de producţie şi care îşi amenajează în respectivele locaţii birourile şi showroom-uri de prezentare. În general sunt companii străine care aloca bugete substanţiale pentru amenajare iar faptul că sunt şi utilizatori finali cu care se poate discuta direct inclusiv din faza de proiectare face ca, de cele mai multe ori, să se poata promova şi monta compartimentări de o calitate considerabil mai bună şi având un design mai deosebit.

Un exemplu în acest sens este subsidiara locală din Cluj a companiei slovace Pyronova care, la sfârşitul anului 2015, s-a mutat într-un nou sediu, proiect fiind realizat, cum altfel, tot de o firmă de arhitectură slovacă. Ceea ce ne-a atras atenţia este feroneria cu finisaj negru folosită la acest proiect, acesta fiind moda ultimilor ani din multe din ţările europene, cei mai importanţi producători de feronerie introducând în portofoliul lor de produse şi game distincte de feronerii cu finisaj negru.
Mai jos sunt câteva imagini ale noului sediu în care se pot remarca liniile simple, contrastul dintre lumină şi cadrele negre create în jurul uşilor precum şi transparenţa conferită de orice compartimentare din sticlă.

Sursa foto: firma de arhitectură architekti Šercel Švec