Meniu principal

Fakro versus Velux, o confruntare directă cu acuzaţii privind poziţia dominantă şi acţiuni de spionaj

fakro_versus_velux

Zilele trecute, Comisia Europeana a respins, după o investigaţie care a durat 6 ani, plângerea formulată de producătorul de ferestre de mansardă Fakro împotriva celui mai cunoscut producător de ferestre de mansardă, compania daneză Velux.
Plângerea polonezilor de la Fakro, înregistrată încă din 2012, se referă la poziţia dominantă şi condiţiile de monopol ale danezilor de la VELUX în vechea Europă, cazul fiind descris ca un exemplu al condițiilor concurențiale dificile cu care companiile din Europa de Est se confruntă atunci când încearcă să câștige cote de piață în vechile țări europene. Fakro a depus probe şi documente la Comisia Europeană iar pentru a-şi susţine şi a-şi face cunoscut punctul de vedere a derulat mai multe campanii în mass-media internaţională şi a apelat şi la susţinerea europarlamentarilor polonezi .

Încă din 2008 a avut loc mai multe descinderi la câteva filiale ale Grupului VELUX, însă anchetele nu au scos la iveală semne de încălcare a normelor privind concurența de către VELUX. În schimb, în Danemarca este în derulare o anchetă a poliţiei privind activităţi de spionaj împotriva companiei Velux. Mai precis, un colaborator de nivel înalt al VELUX a contactat printr-un intermediar oficialii companiei FAKRO pentru a le vinde câteva mii de documente confidențiale VELUX și înregistrări ale întâlnirilor interne privind clienții, produsele, inovația și strategia comercială. FAKRO a admis în mass-media din Polonia că oficiali de vârf din FAKRO s-au întâlnit de mai multe ori cu doi intermediari în legătură cu potențiala achiziție a documentelor secrete sustrase din Velux.

Cu siguranță decizia Comisiei Europene nu va pune capăt confruntării directe dintre cele două mari companii, în perioadă următoare fiind de aşteptat cel puțin un „război” al comunicatelor de presă. Până în prezent, singura poziție oficială față de decizia Comisiei Europene este cea a companiei VELUX ( detalii aici ).