Meniu principal

Despre incendiul din Crângaşi – câteva constatări

incendiu_crangasi_agerpres

Pentru început, ştirea publicată astăzi ( 17 dec 2016 ) de ProTV:

Un incendiu izbucnit într-un bloc nou, cu 11 etaje, a provocat panică printre locatari. 50 de persoane au coborat speriate, în faţa imobilului, iar alte peste 30 au fost evacuate de urgenţă de pompieri. Pentru că mulţi s-au refugiat iniţial în balcoane şi au îngheţat de frig, sunt adăpostiţi acum în ambulanţe.
Potrivit reprezentanţilor ISU, fumul s-a degajat pe casa scării până la ultimul etaj.

şi cele relatate postulului TV Realitatea de un locatar al blocului respectiv:

… au deschis ( pompierii ) nişte trape de la etajul 11, le-au spart pentru că nu s-au deschis automat … n-am auzit nici o alarmă de incendiu să fi sunat … flacără nu a fost însă se vedea că vine fum pe sub uşă 

După o căutare rapidă pe internet, am descoperit o fotografie a casei scării, din care se poate vedea că este interioară ( fără ferestre ), treptele nu par a fi deloc proiectate conform normativelor ( cei care coboară/urcă ghidându-se doar folosind balustrada, când este fum de exemplu, se pot împiedica şi crea busculade )
scara_interiora_crangasi

iar de pe site-ul dezvoltatorului imobiliar am aflat un detaliu important despre uşile de intrare în apartamente
usi_apartamente_perieDe ce perie antipraf şi nu garnitură de cauciuc? Pentru praf ar trebuie să existe covoare pietonale la intrare în bloc şi eventual preşuri la intrare în apartamente. 
Dacă tot s-a optat pentru proiectarea casei scării în interior ( fără ferestre ) pentru a  maximiza suprafaţa spaţiului de locuit nu ar fi trebuit să se gândească cineva şi la faptul că, în caz de incendiu, casa scării se va umple rapid cu fum iar uşile de apartament ar trebui prevăzute măcar cu garnituri antifum? 
O astfel de uşă de intrare fără izolare la fum, împreună cu ferestre termopan complet închise şi un incendiu cu degajare de fum ( declanşat mai ales noapte ) constituie o combinaţie extrem de letală: se poate muri extrem de uşor, în somn, doar din cauza intoxicaţiei cu fum.

Şi un lucru extrem de important!
În toată lumea, sunt mult mai multe decese cauzate de fum decât cele cauzate de un focul direct!

 

Sursa foto: Agerpres