Meniu principal

Colectiv şi Grenfell Tower, două ţări, doua incendii devastatoare şi două reacţii diferite ale autorităţilor

incendii_colectiv_grenfell

În România a existat incendiul de la Clubul Colectiv, produs pe 30 octombrie 2015, numărul de victime ajungând la 64 de persoane.

În Anglia, turnul Grenfell Tower, o clădire de 24 de etaje cu apartamente sociale, recent renovată, a ars în totalitate pe 14 iunie 2017, 71 pe persoane pierzându-şi viaţa.

Şi o scurtă trecere în revistă a reacţie societăţii civile şi autorităţilor din cele două ţări:

În România, a fost o puternică reacţie emoţională, au existat demonstraţii de stradă care s-au soldat în final cu demisia unui guvern. Autorităţile au acţionat haotic, jumătate din victime au murit ulterior, în mare parte din cauza condiţiilor din spitale. După acest incendiu s-a constatat cu uimire că legislaţia este învechită, nu se aplică, instituţiile nu comunică între ele, procedurile de obţinerea a autorizaţiilor de funcţionare sunt extrem de greoaie iar mita este una din modalităţile curent folosite pentru a intra, formal, în legalitate. A urmat un val de controale, amenzi şi închideri de clădiri publice şi cam atât.
Dupa 3 ani, România este aproape în aceeasi situaţie; singurele schimbări sunt cele legate de achiziţia unor echipamente de intervenţie şi schimbarea unor proceduri din cadrul spitalelor de urgenţă. În rest, aceeaşi legislaţie veche, aceeaşi birocraţie pentru obţinerea autorizaţiei ISU şi foarte puţine clădiri care au căile de evacuare conform cu standardele şi legislaţia europeană. Mâine dacă va fi un incendiu, rezultatele pot fi la fel de catastrofale. Iar pentru toate acestea s-a găsit o singură explicaţie:

colectiv_coruptia_ucide_2018

În Anglia, aceeaşi emoţie a societăţii civile, însă o emoţie care s-a canalizat în primul rând spre ajutorarea directă a victimelor şi familiilor acestora, criticile adresate autorităţilor fiind trecute pe planul secund.
Instituţiilor engleze au anchetat şi cercetat documentaţia tehnică a turnului, au testat / verificat toate materialele şi dacă s-au respectat specificaţiile tehnice pentru aceste materiale de construcţii. În prezent, la un an de la incendiu, au fost identificaţi cei vinovaţi, aceştia fiind deja acuzaţi iar procesele sunt în derulare.
În paralel, guvernul englez a decis înfiinţarea unei comisii independente care să revizuiască şi să completeze reglementările în domeniul construcţiilor şi siguranţei la incendiu, comisia fiind condusă de o persoană recunoscută şi cu autoritate în acest domeniu.
Aceasta a analizat reglementările privind construcțiile și siguranța în caz de incendiu precum și respectarea și punerea în aplicare a acestora, concentrându-se asupra clădirilor rezidențiale. Activitatea comisiei s-a concretizat în elaborarea unui raport care cuprinde la final şi peste 50 de recomandări pentru guvernul englez cu privire la modul de realizare a unui sistem de reglementare mai robust pentru viitor.  Raport complet este disponibil aici.

Ca o concluzie, în România incendiul de la Colectiv a fost doar speculat politic şi mediatic, emoțiile societățile civile s-au stins destul de rapid iar în cei trei ani de la eveniment, societatea civilă şi instituțiile româneşti nu au făcut aproape nimic concret pentru a schimba şi a construi ceva temeinic pentru viitor.
În schimb, incendiul din Londra poate fi luat ca exemplu pentru a vedea cum o societate învață dintr-un dezastru şi cum totul se poate transforma într-o experiență extrem de utilă pentru a construi un viitor mai sigur pentru membrii săi.

Diferenţa între modul în care au fost tratate cele două incendii este la fel de evidentă şi dacă urmărim cum sunt prezentate acestea pe platforma Wikipedia: Club Colectiv si Grenfell Tower.