Meniu principal

Ce mai reglementeaza nemţii din Frankfurt …

… uşile de intrare din blocurile de locuinţe

De curând Curtea de Justiţie a Districtului Frankfurt a emis o decizie prin care închiderea uşilor de intrare în blocurile rezidenţiale, pe timp de noapte ( între 22h si 6h ) cu cheia, contravine normelor privind siguranţa în caz de incendiu sau în alte situaţii de urgenţă, decizia încadrând clădirile rezidenţiale cu mai multe apartament în aceeaşi categorie cu cea a clădirile publice.
Mai mult, administratorii complexelor rezidenţiale sau ai blocurilor sunt obligaţi să modifice regulamentele interioare cu privire la modul în care sunt închise uşile, afirmându-se clar faptul că siguranţa în caz de incendiu/situaţii de urgenţă prevalează în faţa siguranţei antiefracţie.
Ca o consecinţă directă, pentru a respecta, atât decizia Curtii de Justiţie dar şi pentru a asigura o protecţie antiefracţie, trebuie dotate uşile de la intrarea cu sisteme de deblocare de urgenţă care permit deschiderea din interior fără cheie iar din exterior să se poată intra doar folosind cheia.
Decizia este deja contestantă însă, probabil, sunt foarte mici şansele de a fi schimbată.

intrare-bloc
Usi intrare in blocuri, model anterior 1989
usa_pvc_exchange
Sursa foto: Google Street

Dacă în Germania se reglementeaza clar astfel de probleme, este interesant de văzut şi ceea ce se întamplă în România, la uşile de la intrarea în blocuri.
Până în 1989, la intrarile în blocuri erau montate uşi metalice care, chiar dacă nu erau foarte estetice, erau solide, funcţionale şi, mai ales se deschideau în exterior.
Acum, mai ales după reabilitările şi anvelopările finanţate ( pe baza preţului cel mai mic ) de primării, uşile de intrare arată în general ca cea din fotografia de mai jos

… intrări meschine, cu deschiderea redusă datorită buticurilor sau caselor de schimb valutar, fiind extrem de multe uşi care se deschid în interior, construite cu profile şi feronerii banale pentru uşi de interior ( nu de trafic intens ) şi care nu respectă lăţimea minimă pentru o uşă de intrare. Normele ISU nu ar trebui să se aplice şi în asemenea de cazuri? Pe o astfel de scară de bloc locuiesc în mod curent peste 100 – 120 de persoane. Se va ieşi uşor pe asemenea uşi în caz de cutremur sau incendiu? Răspunsul este evident: NU!

 

UpDate – În România există şi excepţii, cu totul lăudabile, mai ales când este vorba de un bloc mai vechi, dintr-un cartier obişnuit, pe Şos.Vergului.

usi_de_bloc

Detalii in articolul Despre UşiUşa de la bloc