Meniu principal

Avalanşă de accidente datorită transparenţei sticlei de la noul sediu central Apple Campus

apple_campus_park

Proiectat de celebra firmă de arhitectură Foster+Partners, noul sediul Apple, al cărui cost s-a ridicat la 4,1 miliarde de euro, a fost desemnat ca fiind cea mai scumpă clădire din lume.

Şi cum cei de la Apple şi-au dorit ceva cu totul deosebit, au apelat la cel mai elitist producător de panouri din sticlă, firma germană Sedak.
Aceasta a livrat în total peste 800 de panouri de sticlă de mari dimensiuni şi cu o transparenţă aproape totală. 
Iar rezultatul final a fost cel scontat: un complex de clădiri cu totul deosebit, cu un design extrem de futurist şi cu finisaje cu mult peste nivelul „premium”.

apple_park_glassapple_park_glass_exterior_1

Dacă până acum despre noul sediul Apple au fost publicate doar informaţii apreciative, toate la superlativ, de curând au început să apară şi altfel de informaţii, cele referitore la accidentele/incidentele legate de sticlă atrăgându-ne în special atenţia.
Mai exact, odată cu deschiderea unor spaţii pentru vizitatori şi cu mutarea angajaţilor in noul sediu, au început să apară şi accidente şi răniri datorită lovirii directe de panourile sau uşile din sticlă.
Până la sfârşitul anului trecut ( deci în decurs de doar 5-6 luni ) au fost 7 incidente în care au fost implicaţi vizitatori iar de la începutul acestui an, în două luni au fost raportate 3 accidente, cel puţin la unul dintre cazuri apelându-se şi la serviciile de urgenţă americane 911.
apple_park_glass_exterior_2

Oficialii Apple încearcă ăa minimizeze aceste accidente, inducând ideea că oamenii ar trebui să fie mai atenţi pe unde merg şi să nu butoneze smartphone-ul în timp ce se deplasează. Totuşi, transparenţa extrem de mare şi reflectia atât de scăzută a extra-sticlei par a fi principala cauză; curăţată în permanenţă, aceasta chiar nu se vede, accidentele devenind astfel inevitabile.

Revenind la proiectul Apple Campus, este de remarcat liftul din clădirea Steve Jobs Theater, cea prezentată în cea de-a doua fotografie a articolului ); la parter este un spaţiu complet gol iar sala propriu-zisă este la subsol, accesul fiind făcut folosind scările sau un lift special. 
Liftul este special nu doar prin faptul că este construit complet din sticlă ci şi datorită faptului că acesta se roteşte la 180º între cele doua nivele, intrarea fiind pe partea exact opusă ieşirii.

 

Film prezentare lift rotativ Steve Jobs Theater

Sursă informaţii: ArchdailySan Francisco Chronicle / Bericht der „Welt” über den Glas-Hersteller