Meniu principal

Altfel de ştiri din America: uşi pentru săraci

usi_pentru_saraci_new_york

În baza unor reglementări speciale, dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale din New York pot beneficia de reducerea substanţială a taxelor şi obţinerea unor drepturi suplimentare ( de exemplul de construirea unor clădiri mai mari sau mai extinse decât cele care se pot construi conform normelor ) în cazul în care pe lângă apartamentele de lux este prevăzut şi un număr de apartamente „sociale”.
De această facilitate s-a folosit şi un dezvoltator imobiliar care a construit un astfel de ansamblu însă, speculând lipsa unor precizări clare, a proiectat intrări complet separate pentru cele două categorii de apartamente; pentru cele de lux o intrare mai impunătoare, având o uşă rotativă şi un hol de acces generos, pe o latură a clădirii şi o altă intrare, mult mai simplă, pe altă parte a clădirii; mai mult, cele două intrări au şi adresele postale diferite.
poor_door_new_york

Situaţia creată a dus la mari dispute în spaţiul public privind discriminarea, ajungându-se până la etichetari de  „apartheid”.
Între timp, anul trecut autorităţile au completat respectivele reglementări prin introducerea unor precizări privind folosirea aceloraşi intrări şi, suplimentar, folosirea în comun a anumitor spaţii şi facilităţi ( grădini, piscine, diverse utilităti, etc ). Fiind totuşi construit anterior, ansamblu rezidenţial contraversat nu se supune acestor noi reglementări.

Trecând peste anecdotica situaţiei, este de subliniat mecanismul prin care autorităţile americane rezolvă măcar o parte a problemelor comunităţii ( în cazul de faţă deficitul de locuinţe ieftine şi rezolvarea problemelor de integrare socială ) doar prin mecanisme fiscale şi de autorizare, acesta fiind un instrument utilizat în mod frecvent de autorităţile locale din Statele Unite. 

 

Sursa foto si info: New York Post