Meniu principal

Acces gratuit la standardele europene EN

EuropeanCommission_european_norm

Este rezoluţia adoptată in cadrul reuniunii plenare CEN T33 ( Comitetul European de Standardizare ), la sfarşitul lunii trecute, cu o largă majoritate: 11 voturi pentru, nici un vot impotrivă şi o singură abţinere din partea Marii Britanii.

Rezoluţia adoptată subliniază faptul că producţia de standarde a costat timp şi bani și subliniază faptul că producătorii europeni ar trebui să beneficieze de un acces gratuit la aceste norme. Mai mult, normele europene fac parte din legislaţia de bază europeană, fiind parte din această legislaţie şi ca atare, accesul trebuie să fie liber, fără taxe. 
Lipsa cunoaşterii standardelor europene, datorită barierelor legate de costuri reprezintă, în mod obiectiv, un obstacol în calea liberei circulaţii a bunurilor şi a serviciilor şi o constrângere uriaşă pentru multe întreprinderi mici şi mijlocii care operează în Uniunea Europeana. Un studiu efectuat acum câţiva ani a arătat faptul că un producător de uşi şi porţi automate ar trebuit să cumpere mai mult de 21 de standarde, la un cost de aproape 2000 €, doar pentru a cunoaşte reglementarile esenţiale europene impuse de aceste standarde, ceea ce reprezinta un cost semnificativ.

Decizia CEN în limba engleză – click aici