Meniu principal

lemn stratificat

Este denumirea greşit folosită pentru un semifabricat utilizat în producţia de uşi şi ferestre ( aceeaşi problemă este întâlnită şi la termenul lemn masiv ). Explicaţiile de mai jos sperăm să clarifice acest termen şi, deşi este greşit, îl vom folosi în cuprinsul site-ului sub aceasta formă.

„Denumirea tehnică corectă a produsului este “lemn lamelat încleiat”, aşa cum este menţionat în standardele din Uniunea Europeană, utilizat de CEN ( Comitetul European de Standardizare ) şi menţionat în standardele din România pecum SR EN 390:1996, SR EN 386:2002, SR EN 1194:2002, SR EN 408:2004, SR 14220:2007, SR EN 14221:2007. Lemnul lamelat încleiat este un semifabricat obţinut prin încleierea lamelelor de lemn.
Denumirea produsului de “lemn stratificat” este greşită şi crează confuzii cu alte produse, precum placajul, furnirul, plăcile din aschii de lemn- denumite prescurtat “PAL” sau plăcile din fibre din lemn- denumite prescurtat “PFL. Acestea sunt tot semifabricate din lemn, dar au alte destinaţii şi alte reglementări legale şi tehnice reieşite din standarde, norme şi recomandări ale institutelor de reglementare pentru aceste produse. Standardele care se referă la lemnul stratificat, precum SR EN 14279+A1:2009 “Lemn stratificat (LVL). Definiţii, clasificare şi specificaţii” sau SR EN 14374:2005 “Structuri de lemn. LVL (Lemn stratificat)…” definesc lemnului stratificat care nu are nici o legatură cu lemnul lamelat încleiat.

Sursa:  www.woodwindow.ro 

 

” O definiţie pe înţelesul tuturor a lemnului stratificat: trei “scânduri A B C” lipite una peste cealaltă formează prisma de lemn stratificată folosită la fabricarea ferestrelor sau uşilor de lemn.

lemn_1

Iată pe scurt procedeul de fabricaţie:
Buştenii sunt debitaţi, decojiţi şi tăiaţi rezultand o scândură brută.
Scândura brută se tiveşte şi se taie la dimensiuni standard obţinându-se frize.
Frizele sunt uscate la 8% umiditate.
Frizele se debitează astfel încât se obţin lamelele de lemn (“scândurile din definiţie”) .
Lamelele se sortează iar nodurile sunt eliminate. Lamelele se îmbina în dinţi rezultând lungimea dorită, apoi se calibrează după care se lipesc una peste alta obţinându-se astfel lemnul stratificat.

lemn_2

Lemnul stratificat are proprietăţi mult superioare prin simplu fapt că nu este alcătuit dintr-un singur bloc de lemn ci din mai multe lamele. Portanţa este aproape dublată iar încovoierea generată de umezeală este foarte redusă datorita faptului că fiecare lamelă are propria încovoiere diferită de încovoierea lamelei vecine, astfel  anulându-se una pe cealaltă.”

Sursa: BIO Windows & Doors